keskiviikkona, lokakuuta 13

Ilmiö: julkisissa matkustaminen pummilla

Perustuu tositapahtumiin:

Kuulun niihin kuuliaisiin kansalaisiin, jotka maksavat aina julkisissa kulkuneuvoissa matkalipustaan. En myöskään mielelläni kävele päin punaisia. Juttelin erään pk-seutulaisen ystäväni kanssa, ja tämä kertoi ettei ole koskaan maksanut raitiovaunumatkastaan. Siis 10 vuoden aikana. Kertaakaan. Tänään päätin kokeilla samaa.

Kävelen aamulla kovassa hopussa ratikkapysäkille. Ehdin seistä puolisen minuuttia pysäkillä kun kymppi jo tuleekin. Hermostuttaa. Ajatuksia: "Onkohan sielä tarkastaja jo sisällä.." "Nyt on ruuhka-aikakin..". Nousen kyytiin ja löydän itselleni paikan. Kuikuilen joka pysäkillä oville päin nähdäkseni ketä nousee kyytiin. Otan puhelimeni laukusta, koskettelen näyttöä ja päädyn viestikenttään. Ajattelen näpyttää siihen valmiiksi viestin ja lähettää sen numeroon 16355 jos sattumoisin tarkastaja nouseekin kyytiin. Tekstarilippu.

17 minuutin kuluttua ratikka saapuu päätepysäkille, jossa jään pois. Ei tarvittu tekstarilippua. En maksanut lippua! Hengitän kunnolla ensimmäisen kerran koko matkan aikana astuessani ulos vaunusta.

Summa summarum: Pummimatkustus ei ole mun hommaa. Jätän sen niille rautahermoisille stadilaisille jotka eivät välitä 80 euron tarkastusmaksusta. Huomenna maksan lippuni kuten ennenkin.

Päivän kysymys: kuljetko pummilla?

 PS. Illalla tulossa myös postausta, kunhan löydän kaaoksesta mun usbi johdon. Kivaa päivää kaikille!

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Liputta maksaminen pääkaupunkiseudulla perustuu lähinnä siihen tosiasiaan, että töissä käyvällä aikuisella on varaa maksaa vuoden aikana yksi tai peräti muutama tarkastusmaksu jääden silti vielä plussan puolelle. Toisaalta arvoa voisi ladata aina matkakorttiin niin tarvittaessa on maksu "hoidettu", kunhan muistaa vilauttaa korttia lukijalle. Itse en kulje metrossakaan pummilla. Raitiovaunuilla kuljen joskus pummilla. Varmaan tiesitkin tämän, että tulojen kannalta 80 e ei ole paha, jos pääsee koko vuoden ilmaiseksi matkustamaan.

Sanna kirjoitti...

Mä voin niiiiiin samaistuu suhun!! :D
Oon ite muuttanu Stadiin vähän alle pari vuotta sitten. Muutamia kertoja oon pummilla menny ja paniikissa pidän kännykkää kädessä "A1" viesti valmiina numeroon :D. En vaa kestä sitä painetta, mielummin maksan lippuni! Muutamat stadilaiset ysäväni on matkustanu vuosia pummilla vailla mitään paineita.
Vaikka pummilla matkustaminen tulisi edullisemmaks vuodessa parista 80€ sakosta huolimatta, en vaan pystyis siihen.

Anonyymi kirjoitti...

Opiskelijana maksan mielelläni sen 22 euroa kuukausilipusta. Ei oo mun mielestä hirveen paha hinta.

Mutta joskus harvoin kuljen esim. junalla Vantaalle, niin aina ei välttämättä tule ostettua seutulippua. Ja silloin stressaan sekä kuikuilen joka pysäkillä tarkastajien varalta.

Eli ei oo mua varten pummilla matkustus. Se 80 euroa kyllä leikkaa loven budjettiin, kun sillä voisi ostaa vaikka uudet kengät ;)

Tulikin mieleen, olen kerran saanut sakot junassa, noin vuosi sitten. Noh maksoin osan laskusta samantien, mutta lasku pääsi hukkumaan muutossa ja asia unohtui. Ei tullut vuoden aikana muistutusta, kunnes vähän aikaa sitten sain ulosottokirjeen. Että kiitos sydäristä HSL, pieni säikähdys, kun tommosia kirjeitä en koskaan ennen ole saanut...
Eikö yleensä lähetetä edes yksi muistutus laskusta tai jtn...?

Kauhee kilometrikommentti, mutta toivottavasti pointti tuli selväks. :)

Milja kirjoitti...

Haha, osaan niin samaistua :D Kerran ihan tosissani UNOHDIN ostaa ratikkaan lipun ja olin ihan palasina koko matkan. Ja sit seuras huono omatunto vaikka kuinka pitkään :D

Anonyymi kirjoitti...

mulla on sama et jos joskus on ollu ostamatta lipun ni kauhee paniikki et millo se tarkastaja tulee ja kurkkii olan yli koko ajan. joskus matkustin metrolla keskustaan ilman lippua kun jäin sinne ja jouduin maksamaan seutulipun espooseen jokatapauksessa sen jälkeen, tuntu niin tyhmältä maksaa parin minuutin matkasta lisää. mut nykysin on aika paljon lisätty tarkastajia varsinkin sinne metron liukuportaiden alapäähän ni ei enään uskalla, en kyllä varmaan muutenkaan viitsis ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hommaa se kuukausilippu, senkin hölmö :D ... Mut en muuten mäkää pysty matkustaan pummilla.

-Suvi :p

Sofia kirjoitti...

Anonyymi: juuu siis tiedetään, halvemmaksi tulee mutta oon kuitenkin aika satunnaismatkustaja noissa ratikoissa kun muuten kuljen pyörällä ja kävellen :)

Sanna: hahha oon ihan samanlainen! :D

Anonyymi: joo mulla on myös tarkoitus ostaa se lippu, mutta oon tähän asti kulkenut julkisilla niin satunnaisesti ettei ole kannattanut :>ja huiii, kauheaa että lähetetään samantien ulosotto lappu! eihän se niin toimi, aina mitäisi tulla muistutus ja sitten maksukehotus ja vasta sen jälkeen ulosotto.. hui!

Milja: ooo voi raasu :D!

Anonyymi: ai että miten ihanaa saada tälle asialle vertaistukea! :D

Suvi: joojooo! :D en oo vielä viittinyt kun oon kävellyt & mennyt pyörällä! :D

Riikka kirjoitti...

Viimeksi kun olin helsingissä niin maksoin kiltisti metromatkani :D stressaan muuten ihan liikaa sitä mahdollista tarkastajaa..

Ulkomaillakin maksan aina ja onneksi, ainakin kerran Varsovassa tultiin kysymään lippua. Näytettiin varmaan niin turisteilta :D

Anonyymi kirjoitti...

siis maksaako pääkaupunkiseudulla 22e kuukausikortti?? :o kateeks käy ku lahessa maksaa 55e!

Anonyymi kirjoitti...

En oo maksanut ratikassa lippua, tosin oon käyttäny sitä tasan kaks kertaa, kun menin konserttiin joka oli jossain. :-D
Olihan se hyvin jännää...

Noona kirjoitti...

Mitä tulee aina muutamia kertoja vuodessa Helsingissä käytyä niin kyllä mä aina ostan liput julkisia käyttäessäni. Mulle tulee ihan kamalan huono omatunto jos en osta, ei mahda mitään. Kerran menin metroon kokeilunhalusta ilman lippua, mutta hyppäsin jo seuraavalla pysäkillä pois ostamaan sen samperin lipun, oon niin nössö haha. :-D Sen jälkeen ei oo tullut pummilla matkustettua.

AnsQ kirjoitti...

Oon liian epäkaupunkilainen, että uskaltaisin jätää ratikkalipun ostamatta. : D

Oon muuten kuullut, että kyllä siitä sakot saa, vaikka ostaisikin sen tekstarilipun heti kun huomaa tarkastajan. Ne katsoo, että millon se lippu on tilattu ;D

Jackhammer. kirjoitti...

http://www.planka.nu/pummit

Ei vissii nyt toiminnas mut kyl varmaa muitaki vastaavii löytyy jos jaksaa ettii. :D

Tanja kirjoitti...

En ole ylpeä tästä, mutta matkustan pummilla raitiovaunussa lähes aina.. Mielestäni hinnat on pieniin välimatkoihin nähden aika korkeat, ja jotenkin olen jo niin tottunut pummilla matkustukseen, etten tunne kovin usein edes huono-omatuntoa aiheesta.

Onneksi pummilla ei tule kuitenkaan kovin usein matkattua sillä
asun tällä hetkellä Lahdessa, ja käytän täällä 30päivän näyttökorttia, joten täällä maksan matkoista :)

http://tanjasvita.blogspot.com

Anonyymi kirjoitti...

Junalla matkustaessani olen muutaman kerran mennyt pummilla. Esim. jos olen hypännyt IC:hen Kouvolasta ja juna on siis tullut Joensuusta, niin olen mennyt istumaan ja ottanut lehden esiin ja laittanut vielä takkinikin naulakkoon, että näyttäisi siltä kuin olisin jo tullut aikaisemmalta pysäkiltä junaan. Konduktöörin tullessa junanvaunuun kyselemään Kouvolasta tulleita, olen ollut hiljaa ja lukenut lehteä ja konduktööri on vaan kävellyt mun ohitse. Ja on muutamia muitakin kikkoja, joilla pääsee junalla matkustamaan pummilla... :D mutta siis useimmiten ostan kiltisti junalipun.

Anonyymi kirjoitti...

Pari vuotta sitten vietin noin kuukauden helsingissä ja koko sen ajan kuljin pummilla, enää en varmaankaan uskaltaisi :/

siis maksaako pääkaupunkiseudulla 22e kuukausikortti?? :o kateeks käy ku lahessa maksaa 55e!

Jep, Kuopiossakin taitaa olla 50-60€ ellei satu olemaan opiskelija... Kertamaksu 3€. Kallista lystiä.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkastusmaksulaki

§8 Tarkastusmaksun määrääminen

2 & 3 momentti:

Jos matkustaja ei maksa vaadittua tarkastusmaksua, tarkastajan on annettava hänelle kirjallinen määräys suorittaa tarkastusmaksu viikon kuluessa uhalla, että maksu muuten peritään ulosottotoimin.

Jollei tarkastusmaksua ole suoritettu 2 momentissa säädetyssä ajassa, se saadaan ulosottaa matkustajalta ilman tuomiota tai päätöstä siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen perimisestä ulosottotoimin on säädetty.

***

Eli ei ole kyseessä sakko vaan tarkastusmaksu, eikä ole kyseessä tavallinen lasku josta lähetetään muistutusmaksuja. Kyllä siinä tarkastusmaksussa lukee tämäkin asia jos viitsii sen lukea.

Tässä on vielä koko lakiin linkki:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1979/19790469